De kunst van duurzaam verleiden in voeding voor welzijn in de zorg. Een uitdaging, waarvoor alle deelnemende leden (facility managers in de gezondheidszorg) in de Koninklijke Visio op 9 november 2023 samen stappen zetten voor de verkleinende voetdruk en het vergrotende welzijn. Voor morgen. Voor de toekomst. Ieder neemt z’n verantwoordelijkheid. Voor zichzelf, voor de zorg. Een warm welkom door voorzitter Suzanne Walsteijn van beroepsvereniging FMGezondheidszorg met een inspirerende en informerende ‘dagschotel’ (Wat staat er op jouw menu?) met 2 gastsprekers en 6 workshopsprekers.

Zoveel energie met 3 kernwaarden die we meenemen naar huis: ga samenwerken, wees eerlijk en transparant, maak keuzes en verantwoord deze. Reactie van ToekomstProef op LinkedIn

Inspirerend programma met voorbeelden uit de praktijk. Geweldig! Reactie van Karin Gruson op LinkedIn

Wanneer je werkgeluk kunt terugbrengen bij de medewerkers, krijg je met passie en veel liefde voor het vak (facilitair en zorg) een prachtig resultaat voor de cliënten! Reactie van Simon Wachtmeester op LinkedIn

ToekomstProef

Rudi Crabbé en Anton François van ToekomstProef, het platform voor duurzame voeding in de zorg met aansluiting van 40 zorginstellingen in één jaar, omarmen de wereld van duurzaamheid, voeding en zorg. Wat is duurzaam? Duur? Wel nee! Verduurzaming heeft met tijd te maken: het duurt lang, en is belangrijk voor vandaag, morgen en onze toekomst. Volop interactie met de zaal, waarbij Rudi en Anton ingaan op : jouw laatste ‘iets nieuws eten’, wereldwijd 6000 groenten- en fruitsoorten, het traditionele Nederlandse menu van 80 jaar geleden, de Schijf van Vijf en de impact van voeding in de langdurige zorg in relatie tot de kosten voor het elektriciteitsverbruik. Dat voeding zijn weerslag heeft? Ja zeker. Qua CO2 –uitstoot in een zorginstelling volgt voeding het elektriciteitsverbruik op en wordt gevolgd door gasverbruik, huisvesting en woon-werkverkeer.

“Bang voor verandering. Ik word pas bang als er niks verandert”, de spreuk van Loesje.

Wat kost welzijn?

Veel! Of toch niet, als je op gezonde en duurzame voeding inzet én regionaal inkoopt. In de ToekomstProef-cirkel schetsen Rudi en Anton de lunch vanuit de kern: groenterijk, relaxt en sociaal, 8 stappen, zoals vitaliteit, samen eten en (regionaal) voedselsysteem. Rudi en Anton zetten ook 5 stappen wat te doen voor duurzame voeding én welzijn: maak een duurzaamheidsmeting, bespreek je resultaten en impact, stel je acties vast . Door bijvoorbeeld het analyseren van de inkoop krijg je inzicht in je eigen foodprint en kun je verbeterplannen opstellen en realiseren.

Toon lef

Duurzaam inkopen en verbinden, de missie én boodschap in de workshop van Roelof Bos en Jeanine Hiemstra van Interzorg. Roelof en Jeanine reiken handvatten aan: hoe kunnen we duurzamer inkopen? Heel eenvoudig: korte ketens en milieuvriendelijkheid. Duurzaam is niet duur, het biedt zeker ook voordelen, zoals gezondheid, en kwaliteit en versheid. In de workshop boeken we met alle deelnemers 8 stappen naar succesvol duurzaam inkopen en verbinden. Denk hierbij aan visie, partnerschap, communicatie en ambassadeurs. Roelof en Jeanine presenteren een mooi voorbeeld van samenwerking met lokale partijen; de regeneratieve landbouw van Botmas als best practice.

Landbouw beheert 60% van de bodem in Nederland. Het kost honderden jaren om 1 cm² vruchtbare bodem te creëren. Botmas gelooft dat een revolutie in voeding nodig is. En die revolutie begint bij de landbouw.

Toon lef en ondernemerschap: blijf zoeken, blijf in gesprek, blijf overtuigen en laat zien. Geef niet op!

Visie met integraliteit

9 verpleeg- en verzorgingshuizen in Noord- en Midden-Drenthe met dagelijkse tot specialistische zorg, in Noord- en Midden-Drenthe: Interzorg werkt samen met zo’n 1400 medewerkers en ruim 1000 vrijwilligers. Elly van der Woude en Simon Wachtmeester vertellen tijdens de workshop dat Interzorg in coronatijd de duurzame weg is ingeslagen.

“Wij zijn ons ervan bewust dat wij met elkaar zorg moeten dragen voor elkaar, net als voor onze omgeving en dat wij ons in ons handelen moeten richten op keuzes, die positieve maatschappelijke gevolgen hebben voor nu en in de toekomst”, verantwoordt Interzorg in het Maatschappelijk Verslag 2022. Deze Interzorg-visie is in 2022 gegroeid naar een integrale manier van denken en werken in de primaire en ondersteunende werkprocessen. Met werkgeluk als resultaat.

In de workshop Financiering en ketensamenwerking vertelt Simon het verhaal achter het duurzame Servicecentrum voor cliënten: van een idee (eigengemaakte dieethapjes met eerlijke ingrediënten), naar een droom (nieuwe visie op facilitaire dienstverlening), in gesprek met betrokkenen (doe en denk mee), ontwikkelen van een plan (eten en drinken, wasgoed, logistiek, en kantoorhuisvesting), zoektocht naar partners om plannen samen vorm te geven (duurzaam wonen, Laudry Total, Bouter Pet en Distrivers) met uiteindelijk in 2019 de bouwstart en in 2020 de oplevering van het  Interzorg Servicecentrum.

Het resultaat van service en duurzaamheid?

Lekker en gezond eten, schone was die snel terug is, snelle levering van hulpmiddelen, gastvrije en prettige leef- en werkomgeving (ook voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt), vereenvoudigde werkprocessen voor zorgmedewerkers, en maatschappelijk betrokken en verantwoord. Dus… verander alleen als het verbetering oplevert.

Lekker is het allerbelangrijkste

Kwaliteit- en conceptcoach Peter Nass en voedingsdeskundige Nadja Hanssen van Vitam, de grondlegger van bewuste catering in bedrijven, onderwijs en zorginstellingen, hebben een missie en visie. We doen het anders. Bewust anders. Als cateraar bewuste keuzes maken. Bewust verantwoord. Bewust gezond.

In de workshop krijgen de FMG-deelnemers een uitbundig feest door de groentebar (figuurlijk) voorgeschoteld, maar ook diversiteit met bowls & beans, rebelse groenten, een super soup en go green: klassieke gerechten in een plantaardig jasje. Waarom dit menu? De achtergrond is het in 2013 opgestelde Nationaal Preventieakkoord met maatregelen tegen overgewicht en obesitas. De intentie: 80% gezond, het kan!

Verleid mensen tot gezonde keuzes, versnel de overstap naar gezonde en duurzame voeding. Want slechts 27% van de volwassenen eet dagelijks meer dan 200 gram groenten. Vaak tijdens het diner, te weinig bij de lunch. Nadja en Peter zetten de 5 p’s in: personeel, product, promotie, plaats en prijs.

Enkele tips

Stem het aanbod af op de behoefte van de gasten, zorg voor een routing door gezonde voeding vooraan te presenteren met bijvoorbeeld de (ongezonde) kroketten achteraan. Kortom, zorg voor haalbare doelstellingen, vertaal ze, monitoor en evalueer ze.

Wrap-up

De 2 plenaire sprekers, de 6 workshopsprekers en alle leden van FMGezondheidszorg concluderen samen:

  • We moeten het niet moeilijker maken dan het is.
  • Gezonde producten combineren en het niet opleggen.
  • Je kunt producten ontwikkelen zonder dat het duur is.
  • Verbetering leidt tot blijdschap.
  • Weet elkaar te vinden.
  • Begin bij het begin.
  • Veel werk verzet met goed resultaat: #werkgeluk

Voor foto’s, klik hier