En de winnaar is… Jan Harkema van SVP Schoonmaak, met runner-ups Martine Verdonck van Center Parcs Kempervennen en Nancy Meijer van Blankers Schoon. Jan behaalde de felbegeerde titel Schoonmaker van het Jaar 2024 op 18 juni in de muzikaal bruisende Arena van i-team Global in Eindhoven. Jan ontving de gouden wisselbeker van Chantal van Lieshout van Schoonmaakbedrijf Succlean en Marcel de Looze van EW Facility Services, de runner ups van Frits Bronstijn, Schoonmaker van het Jaar 2023. Tijdens het jurybezoek toonde Jan zijn rijdende werkauto – zelf ingericht, alles op orde – waarmee hij naar 10 objecten rijdt. Jan is positief over zijn werkgever SVP Schoonmaak en over het vak: “Het vak is zo mooi. Als ik eerder had geweten hoe mooi dit werk is, had ik eerder willen overstappen.” Martine Verdonck behaalde de 2e plaats en rijdt elke werkdag 1 uur heen en 1 uur terug om op haar werk te komen: “Center Parcs Kempervennen is haar tweede thuis. Haar multifunctionele inzet is een belangrijke schakel in het schoonmaakproces en gastbeleving”, stelt de jury. Nancy Meijer won de 3e prijs: “Als je hier binnen komt, zorgt Nancy dat alles schoon is, in orde, tiptop, spic en span. We willen haar niet kwijt”, complimenteert haar opdrachtgever BRB. Jury: “Ze staat altijd klaar en de kwaliteit is top. Een topcollega!”

Alle finalisten, de stralende schoonmaakSTERREN, zijn bekroond en beloond met prachtige prijzen van de partners van de Schoonmaker van het Jaar-verkiezing. Hun familie, collega’s, werkgever en opdrachtgevers genoten van een schitterend en onvergetelijk feest met veel aandacht, heel veel waardering en nog meer respect. De schoonmakers verdienen het. Let’s shine!

De wereld draait om schoonmakers

Schoonmakers zijn essentieel! Zonder schoonmakers staat de wereld stil; er wordt niet geopereerd in ziekenhuizen, de voedselproductie komt stil te liggen, bedrijven kunnen niet functioneren en reizigers worden niet blij van een vuil station of vervoermiddel. Toch krijgt de schoonmaker weinig respect. Deze vreemde paradox moet worden doorbroken. De Schoonmaker van het Jaar-verkiezing geeft schoonmakers het podium dat ze verdienen! Na een uitgebreide, geanonimiseerde, gedigitaliseerde voorronde heeft de jury 24 halvefinalisten bezocht en zijn de beste kandidaten uit de bijna 100 aanmeldingen geselecteerd.

Hygiënisch verrassingsmoment

Op het podium is ook de zichtbaarheid van de schoonmakers geboren: Hygiëneheld, een zilverkleurige speld die net als beveiligers zichtbaar is en wordt gedragen. Hygiëne en helden gaan hand in hand, want een held is iemand die iets doet dat getuigt van buitengewone moed en zelfopoffering. “De hygiëneheld is een echte persoon, die reinigt én doorzettingsvermogen heeft en behulpzaam, enthousiast, flexibiliteit, innovatief, kritisch, loyaal en oprecht”, legt mede-organisator Petra de Bruin uit.

Dit is Jan: “Mooi werk”

Jan Harkema van het mkb-bedrijf SVP Schoonmaak werkt op 10 objecten van schoon naar vuil, doet meer dan het werkprogramma aangeeft en veiligheid gaat voor alles. Huismeester Richard spreekt met veel lof over hem: “Jan denkt goed mee in oplossingen. Bewoners spreken Jan aan en maken een praatje met hem, hij heeft een luisterend oor en toont veel belangstelling. Dat wordt zeer gewaardeerd door de bewoners. Bewoners houden zelfs een inzamelingsactie voor hem om een kerstattentie te geven.” Jan is betrokken en positief. Ook over zijn werkgever SVP Schoonmaak: “Het is een fijn bedrijf om voor te werken! Het vak is zo mooi. Ik heb geen last van werkdruk. Als ik eerder had geweten hoe mooi dit werk is, had ik eerder willen overstappen.”

Runner-up Martine: “Belangrijke schakel”

Martine Verdonck rijdt elke werkdag 1 uur heen en 1 uur terug om op haar werk te komen: Center Parcs Kempervennen. “Het object is haar tweede thuis. Ze is enorm betrokken en bevlogen. Haar multifunctionele inzet is een belangrijke schakel in het schoonmaakproces en gastbeleving”, verwoordt het juryrapport. Martine werkt bij een eigendienst en samen met collega’s: “Ze staat altijd klaar om collega’s te helpen. Collega’s dragen haar op handen, is dag en nacht bereid om in te vallen.” Martines bijzonderheid zit ‘m in de verhoogde gastbelevingsscore en ze helpt de gasten op ieder gebied. Er zijn geen klachten, ze is altijd positief in gedrag en handelen en dat al bijna 25 jaar!”

Runner-up Nancy: “Topcollega”

Volop applaus en gejuich van de mannen van BRB Lube Oil Additives & Chemicals als Nancy Meijer van mkb-bedrijf Blankers Schoon de kantine in loopt. “Als je hier binnenkomt, zorgt Nancy dat alles schoon is, in orde, tiptop, spic en span. We willen haar niet kwijt”, complimenteert Roger Dohman, vice president van BRB. Ook de jury is positief over Nancy: “Ze staat altijd klaar, doet dingen uit zichzelf. Ze is vriendelijk, betrokken, hulpvaardig, trots en de kwaliteit is top. Nancy vervangt de medewerker van de eigen facilitaire dienst van BRB, en andersom. Uniek!”

Dit zijn dé finalisten

Op 18 juni 2024 vond hét verkiezingsfeest Schoonmaker van het Jaar plaats met deze finalisten:

  1. Cristina Domingues Fortuna van Vebego Cleaning Services
  2. Delfina do Nascimento Ferreira van EW facility services
  3. Ghazi Moussi van CSU
  4. Henk Graman van Breedweer
  5. Jan Harkema van SVP Schoonmaak
  6. Marianna Wijnands van Groenoord Cleaning Services
  7. Martine Verdonck van Center Parcs Kempervennen
  8. Nancy Meijer van Blankers Schoon
  9. Santa Williams van Victoria Schoonmaak.

Stralende schoonmaakSTERREN

“Mede dankzij onze 17 partners die deze verkiezing financieel steunen, hebben eigendiensten, mkb- en grote schoonmaakbedrijven 93 uitblinkers voor De Schoonmaker van het Jaar 2024 aangemeld. De finalisten vertegenwoordigden tijdens het verkiezingsfeest Let’s shine 1 eigendienst, 1 schoonmaakbedrijf tot 75 medewerkers, 4 schoonmaakbedrijven met maximaal 750 medewerkers, 2 grote schoonmaakbedrijven met meer dan 750 medewerkers en de 2 grootste schoonmaakbedrijven met meer dan 10.000 medewerkers. Dit podium weerspiegelt het verschil in bedrijfsomvang, ook de branches waarin de finalisten werken: gezondheidszorg, leisure, transport, kantoor, onderwijs, evenementen en meer”, legt mede-organisator Esther van der Lelie uit.

De diversiteit op het podium – qua mensen, qua schoonmaakbedrijven en eigendiensten, qua werkomgeving – bereikte de finale. “Geweldig! Elke partner begeleidde een finalist van verwelkomen tot uitzwaaien. Het verkiezingsfeest 2024 werd muzikaal omlijst met de soulzanger Steffen Morrison. Meer dan 150 finalisten, familie en fans beleefden een onvergetelijk feest met de schone wereld van stralen: Let’s shine.

Op naar 2025, op naar België
“Dat we door blijven gaan, daar twijfelen we niet aan”, sluiten Petra en Esther af. Het thema in 2023 was Simply. The best, in 2024 Let’s shine  en in 2025: Samenwerking. Waarom? Samenwerking is belangrijk voor de werkgever, schoonmaker, opdrachtgever, onze partners, juryleden en Nederland – België. In september 2024 zetten we onze eerste stappen naar de Schoonmaker van het Jaar 2025; in juni 2025 maken we er weer een feest van.”

Dank aan de partners van de Schoonmaker van het Jaar-verkiezing 2024
Het is belangrijk dat de Schoonmaker van het Jaar-verkiezing voor iedereen een positieve bijdrage oplevert. Voor de mens, het vak, de branche én de bedrijven van alle 17 aangesloten partners: BOMA, Interclean, i-team Global, Makita Nederland, Numatic International, Katrin Hygiene Solutions, Klien-IT-Systems, Nocore Software, Qualis Insight C4C, Raad Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche (RAS), brancheverenigingen SIEV en Schoonmakend Nederland, SVS Opleidingen, Vereniging Schoonmaak Research (VSR), Vileda Professional, Wecoline en Zuiver Opleidingen.

______________________________________________________________
Dit is de verkiezing Schoonmaker van het Jaar
Vanuit hun eigen bedrijven Petra de Bruin Communication en Esther Communiceert zetten Petra en Esther hun onafhankelijke en objectieve pet op voor de Schoonmaker van het Jaar-verkiezing. “Schoonmaak is van levensbelang. We dragen alle schoonmakers een warm hart toe. Want wie wordt er niet blij van waardering, beleving en hygiëne?”