“Deze weken bezoekt ons jury-elftal 24 halvefinalisten op basis van hun onderscheiding, positiviteit, passie, uitstraling, hun favoriete schoonmaakmiddel/-materiaal/-machine en meer. De jury gaat op pad in duo’s, dus 2 juryleden jureren de uitblinker op zijn of haar locatie. Het elftal oordeelt 6 eigendiensten, 6 grote schoonmaakbedrijven (> 750 medewerkers), 6 middenbedrijven (50 tot 750 medewerkers) en 6 kleine schoonmaakbedrijven (< 50 medewerkers). Natuurlijk willen én gaan we dé Schoonmaker van het Jaar bekronen met een unieke vaktitel. Op dinsdag 18 juni wordt het een echt Let’s shine-feest, waarin de schoonmakers centraal staan. Voor hun aandacht. Uit respect. Daar verheugen we ons enorm op”, vertellen de verkiezingsorganisators Esther van der Lelie en Petra de Bruin.

Ter voorbereiding op de selectie hebben Esther en Petra alle ingezonden online formulieren geanonimiseerd. “We hebben de namen van de bedrijven weggepoetst, en de grootte van het bedrijf aangevuld, ook om kleinere schoonmaakbedrijven of eigendiensten net zoveel kans te geven op een nominatie voor een jurybezoek als een groot schoonmaakbedrijf of instelling. Uitgangspunt voor de uiteindelijke selectie van de kandidaten is, diegenen die de hoogste cijfers en meeste stemmen van de jury krijgen en van elk bedrijf/organisatie maximaal één genomineerde kandidaat, zodat er zoveel mogelijk bedrijven/organisaties meedingen naar de 10 finaleplaatsen op 18 juni.”

Wie is de jury?

Tot 8 april gaan juryvoorzitter Jorine Heutink en juryleden Tirza Dingelstad, Simone van Heck, André de Reus, Fred Singels, Thijs Sluiter, Marieke Swinkels, en de 4 nieuwe juryleden Henk Cornelisse, Lydia Huizinga Filiz Özdogan en Frans Tijsse Klasen op werkbezoek.
Wie deze 10 finalisten voor de Schoonmakers van het Jaar-verkiezing worden, maakt de organisatie op 15 april bekend. Hoe? Petra en Esther: “Net als vorig jaar verrassen we alle 10 finalisten. Op hun werkplek. Met een grote oorkonde. We beleven daar al een feestje. Het nieuws volgt op onze socials en in de (vak)media met alle namen van de 10 finalisten.”

 Ook jouw stem geldt

“Voor alle finalisten volgen de filmopnamen: van schoonmaakSTER naar filmSTER. We genereren nóg meer exposure voor het vak en vooral voor en door de finalisten. Via LinkedIn, Facebook, Instagram en YouTube kan iedereen de filmpjes van 10 finalisten bekijken en zijn of haar stem uitbrengen op Schoonmaker van het Jaar 2024. Hoe geweldig is dat!”, vertelt Esther.

Anders kijken

Tijdens de PartnerMarketingSessie op 31 januari brainstormden 17 partners over Laten we anders naar de schoonmaak kijken… “We hebben onze eerste stappen gezet. Met elkaar keken we door een positieve bril naar het schoonmaakvak, naar de schoonmakers, naar hoe we als collega’s, leidinggevenden en opdrachtgevers en schoonmakers met elkaar omgaan en naar hoe we in heel Nederland een meer aandachtvolle beleving van schoonmaak kunnen realiseren. En we stelden onszelf de vraag: wat kan ik zelf doen voor een nog positievere blik? Met elkaar zijn veel ideeën bedacht. Hierover gaan jullie nog meer horen. Voor de verkiezing hebben we in ieder geval de positieve bril al opgezet en laten we schoonmakers shinen.”

Let’s shine

Hét Schoonmaker van het Jaar-thema in 2024, waarom? Petra onderbouwt: “Er zijn veel bijzondere mensen, plekken en beroepen. Schoonmaak is er één van. Want schoonmaak is de basis van en voor ons allemaal. Ons welzijn, onze welvaart. Schoonmakers zorgen voor een schone omgeving, dus voor ieders positieve beleving. Waar je ook bent. Dat geeft iedereen energie, het laat je stralen. Daags voordat de zomer begint, op dinsdag 18 juni, is hét verkiezingsfeest. We laten de schoonmakers ook op die dag stralen en shinen. Dat verdienen alle schoonmakers, alle uitblinkers van Nederland. Elke dag opnieuw. En op 18 juni in het bijzonder!”