Bij ToekomstProef, het platform voor duurzame voeding in de zorg, zijn in één jaar tijd al 40 zorg- en patiëntenorganisaties, specialisten en ketenpartijen aangesloten. “We staan voor een enorme uitdaging. ToekomstProef biedt concrete handvatten waarmee zorgorganisaties en marktpartijen het eten en drinken in de zorg kunnen gaan verduurzamen” vertelt Rudi Crabbé, initiator van ToekomstProef (onderdeel van stichting Eten+Welzijn), in aanloop naar het najaarsymposium van FMGezondheidszorg Wat staat er op jouw menu? op donderdag 9 november vanaf 12.00 uur in Koninklijke Visio in Huizen. Rudi Crabbé en Anton François nemen je tijdens het symposium mee: voetafdruk verkleinen, welzijn vergroten; hoe doe je dat in de praktijk?

Wat staat er op jouw menu? Het maken en eten van voedsel heeft een grote klimaatbelasting. Hoe kunnen we in de zorg bijdragen aan het verminderen hiervan? Tijdens het FMG-symposium op donderdag 9 november maak je kennis met inzichten en praktijksituaties om gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken.

Zinnige zorg

Gezonde zorg staat voor alles wat het leven voedt: gezond en duurzaam eten, bewegen, ontspannen, zingeving, sociale omgeving, passie en ontwikkeling. Crabbé maakt voor ToekomstProef gebruik van zijn kennis op het gebied van Hospitality, Kwaliteitsmanagement, Controlling en Verandermanagement. “Carewell was mijn eerste contact met de zorg. Dat zette me aan het denken.”

Hij zag zoveel kansen en uitdagingen en kwam na een zoektocht van 2 jaar op het visionaire pad. “Dit is de route die ons verder gaat brengen”, zegt Crabbé. Stichting Eten+Welzijn bestaat nu 6 jaar. “Het gaat om samenwerken, om het verbinden van de zorgorganisaties met hun omgeving en met de zorggebruikers zelf.“ We ontwikkelen en ondersteunen programma’s op het gebied van eten en drinken, welzijn en duurzaamheid”.

Samenwerking van grond tot mond

ToekomstProef is een initiatief van Stichting Eten+Welzijn en is ontwikkeld met steun van MVO Nederland, Nevi, het ministerie van VWS, Intrakoop, Milieu Platform Zorg en een groot aantal koplopers in de zorg. Met ToekomstProef heeft de zorg een eigen, integrale aanpak om actief bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen die vanuit de Green Deal zijn gesteld.

Verduurzamen moet je doen

Crabbé: “Het verduurzamen van voeding in zorgorganisaties is een grote opdracht. Maar ook een grote noodzaak. Voor de mens, voor de planeet, nu en in de toekomst. Verduurzamen doe je samen, in kleine stapjes en met een duidelijk doel. En geen zorginstelling én geen persoon is hetzelfde. Dus het is belangrijk dat iedereen het op zijn eigen tempo kan doen en zelf zijn of haar prioriteiten bepaalt. Maar we moeten hierin wel dezelfde norm hanteren, zodat we meetbare resultaten kunnen laten zien en daadwerkelijk impact kunnen maken.”

Waar willen we naartoe?

Het platform ToekomstProef werkt aan:

  • een gezondmakende leefomgeving met aandacht voor natuur, beweging, gezond eten en sociale verbinding;
  • duurzame voeding in de zorg: meer plantaardige eiwitten en een halvering van de CO2 footprint voeding in 2030;
  • bijdragen aan de doelen gesteld in het Klimaatakkoord (Sustainable Development Goals);
  • meer ondersteuning, meer regie en meer keuzes voor mensen die bewust kiezen voor duurzaam en gezond eten.

Wat staat er op jouw menu?

“Verduurzamen betekent ook kansen benutten om eten en drinken in de zorg te innoveren, om beter aan te sluiten bij je patiënten en cliënten en trots te creëren bij de medewerkers die mooie resultaten bereiken. Pak je kans om zelf aan het stuur te gaan zitten. Ga niet wachten op het startschot, de race naar duurzame zorg is al gestart”, motiveert Rudi Crabbé alle leden van FMGezondheidszorg om op 9 november naar het najaarsymposium te komen. Het programma bevat een plenaire sessie met Rudi en Anton Voetafdruk verkleinen, welzijn vergroten; hoe doe je dat in de praktijk? én drie interactieve sessies over (1) eiwittransitie, (2) duurzaam inkopen en verbinden en (3) financiering en ketensamenwerking.

Je kunt je eenvoudig aanmelden via deze link:

Programma en aanmelden 9 november symposium – FM Gezondheidszorg

______________________________________________________________

 Dit is ToekomstProef
ToekomstProef is een platform waarmee zorgorganisaties en marktpartijen het eten en drinken in de zorg gaan verduurzamen. ToekomstProef heeft onder de pijlers van de Green Deal concrete richtlijnen en indicatoren op vijf actiegebieden ontwikkeld, waarmee je vandaag nog aan de slag kunt. Met deze integrale aanpak kun je gaan werken aan de klimaatdoelstellingen voor de zorg die vanuit de Green Deal zijn gesteld. De visie van ToekomstProef is dat de zorg in 2030 een positieve impact heeft op de gezondheid van onze maatschappij en planeet.

 

Duurzaamheid doe je niet alleen. Doe je ook mee? https://toekomstproef.nl/