“Niet eerder waren er zoveel aanmeldingen voor de Schoonmaker van het Jaar-verkiezing. 120”, verklapt Esther van der Lelie – een van de organisatoren – in de Captains of Cleaning-uitzending op 22 juni 2023. “Natuurlijk willen én gaan we de Schoonmaker van het Jaar bekronen met een unieke vaktitel. Op 20 september wordt het een glitter- en glamourfeest. Daar verheugen we ons enorm op.” De andere verkiezingsorganisator Petra de Bruin legt uit: “De komende dagen gaat onze jury de 120 uitblinkers beoordelen op basis van de vragen over wat de uitblinker van een schoonmaakbedrijf of eigen dienst onderscheidt van anderen, hoe de uitblinker het schoonmaakvak positief uitdraagt en met welk schoonmaakmiddel/-materiaal/-machine de uitblinker het liefste werkt. Daarna volgt een bezoek door twee juryleden op de locatie van de uitblinker.” 

Ter voorbereiding op de selectie hebben Esther en Petra alle ingezonden online formulieren geanonimiseerd. “We hebben de namen van de bedrijven weggepoetst, en de grootte van het bedrijf aangevuld, ook om kleinere schoonmaakbedrijven of eigendiensten net zoveel kans te geven op een nominatie voor een jurybezoek als een groot bedrijf of instelling. Uitgangspunt voor de uiteindelijke selectie van de kandidaten is, diegenen die de meeste stemmen van de jury krijgen en van elk bedrijf/organisatie maximaal één genomineerde kandidaat, zodat er zoveel mogelijk bedrijven/organisaties meedingen naar de 10 finaleplaatsen op 20 september.” 

Wie is de jury?
Vanaf eind juni tot begin augustus gaan Thijs Sluiter, Marieke Swinkels, Simonie van Heck, Jorine Heutik, Tirza Dingelstad en Fred Singels op werkbezoek. Wie deze 10 finalisten voor de Schoonmakers van het Jaar-verkiezing worden, maakt de organisatie op 15 augustus bekend. Hoe? Een verrassing! Daarna volgt het nieuws op onze socials en een persbericht naar de (vak)media met alle namen van de 10 finalisten.

Ook jouw stem geldt
“Ook voor finalisten gaan we voor meer: 10 in plaats van 5 genomineerden op het podium”, vertelt Esther. Petra vult aan: “Net als tijdens de Beste Schoonmaker 2014 gaan we nóg meer exposure voor het vak en vooral voor en door de finalisten. Via LinkedIn, Facebook, Instagram, Tiktok en YouTube kan iedereen de filmpjes van de tien finalisten bekijken en zijn of haar stem uitbrengen op Schoonmaker van het Jaar 2023. Hoe geweldig is dat!”

Nog altijd trots op titel
In deze Captains of Cleaning tv-uitzending over Mens en machines op 22 juni straalt Antonio, hij is nog altijd trots op de felbegeerde titel Schoonmaker van het Jaar 2022. Gavin ‘Cleany’ Raaijen ging op pad voor hem, Gilbert de Vos filmde het: je ziet het hier. Op 15 juni op De Dag van de Schoonmaker was Antonio ook in beeld op de landelijke tv; Goedemorgen Nederland besteedde op NPO1 aandacht aan deze feestdag én aan de verkiezing. Dit uitzendingfragment gemist? Je ziet de 2 minuten op het Schoonmaker van het Jaar YouTube-kanaal: https://youtu.be/Uca6ccJoCGA.

Simply. The best? #echtniet
Het onderliggende en ultieme doel van de Schoonmaker van het Jaar-verkiezing is om de kwaliteit, beleving en passie van alle vakmensen nog meer uit te dragen en de schoonmaakbranche naar een nog hoger niveau te tillen. Samen impact maken. Daarvoor hebben de 18 partners van de Schoonmaker van het Jaar-verkiezing tijdens de PizzaMarketingSessie op 23 mei hun eerste stappen gezet. “Dat is gelukt, want dankzij deze enthousiaste en betrokken groep partners hebben we een record aan inschrijvingen ontvangen. Geweldig dat zij meedenken en bijdragen op de socials. De trein reed in volle vaart naar het eerste station #aanmelding, de trein staat nog niet stil #10finalisten! Op naar 20 september #verkiezingsfeest. En verder.”