Ikke, ikke, ikke; het welzijn van alle deelnemers aan het seminar van de 20-jarige FMGezondheidszorg stond centraal. Voor ons lijf (voeding) en ons brein (digitaal welzijn). En terecht! In het ZiN-lab van Van Hoeckel bruiste het op 26 april van eyeopeners, quizvragen, nadenkers, inspiratie, inzicht, beweging en heel veel lachen, omringd door dagvoorzitter Laurens Raven met een gulle lach en barstensvol positiviteit. Voedingsdeskundige Joanne Treurniet en culinair projectmanager Marlot Smulders van Van Hoeckel én Carlijn Hermes van de Smartlife Academy legden een stevige basis om de uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden. Hoe dan? Door bewust te eten (alle deelnemers genoten van een verantwoorde ‘Michelinster’ lunch). Door rust te vinden én te houden (met Carlijns boek Slimmer leven). Door op je stoel te dansen. En dat deden alle deelnemers samen met de carnavaleske zus van de bijna gepensioneerde Olga Commandeur van NL in beweging (de zus kan Olga helaas op tv niet opvolgen).

Loop je naar het ZiN Inspiratielab, dan loop je door de geschiedenisgang van de Sligro Food Group waar Van Hoeckel, onderdeel van is. De memory lane brengt je van het ontstaan in 1935 – met de fysieke eerste blauwgrijzige bestelwagen – via onder meer de aan- en verkoop van Emté, Edah en Spar naar de overname van METRO België in 2023. De missie van Van Hoeckel: het zorgen voor goed eten en drinken is wat ons drijft.

Waarde delen
Ook FMG-voorzitter Suzanne Walsteijn neemt ons mee in de 20-jarige geschiedenis van de beroepsvereniging via het fotoarchief en de waarden. “Als FMG staan wij voor vakmanschap, voor verbinding tussen en onder de zorgleden en het bedrijfsleven, voor vertrouwen dat wij bestuur krijgen om inspirerende bijeenkomsten te organiseren, en voor inspiratie die wij brengen voor onze leden.”

Waarde inzien
“Eat lancet. We lopen uit de pas met eten, want wat kan onze planeet aan?” Joanne Treurniet en Marlot Smulders van Van Hoeckel starten direct met de boodschap: “Nu zijn er 10 miljard mensen ondervoed. Het is mogelijk om deze wereldbewoners in 2050 gezond en duurzaam te voeden binnen de grenzen van de aarde. Het minder goede nieuws is dat er wel heel wat verandering nodig is om daar te komen. Daar hebben we nog 30 jaar de tijd voor. En daar zijn grenzen voor, scherp maar haalbaar.”

Joanne en Marlot onderbouwen en illustreren ons ‘overeten’: 288% roodvlees, 293% aardappels, 153% eieren; 100% is de norm. “We mogen best meer plantaardig eten wat goed is voor duurzaamheid, meer fruit, meer vis en minder suikers. In Nederland adviseert de Gezondheidsraad om 250 gram groente per dag te eten, waar de Nederlander dagelijks maar 130 gram groente eet.”

Voor ons bewustzijn en inzicht wordt de Mentimeter ingezet: een wedstrijd met 15 vragen waarop de seminardeelnemers het snelste kiezen voor het beste antwoord. Wat is waar over rood vlees: nodig voor vitamine B12; dit is rauw vlees; nadelig voor de gezondheid; het is goed voor het milieu? De meeste stemmers hadden het juist: rood vlees is nadelig voor je gezondheid. In de vragen komen onder meer ook het gewicht aan te eten peulvruchten per dag voorbij, in welk product zit meer vet: een ovenbitterbal of gewone bitterbal die in de frituur wordt gebakken; en hoe groeien ananassen?

Waarde creëren
Eten is belangrijk, maar ook slapen en ontspanning; dit seminar en uiteraard ons lijf en leven draaien echt om Ikke, ikke, ikke. Meer tijd en verzorging. Meer ontspanning om je energiedip na bijvoorbeeld de lunch op te lossen. Hoe? Door te wandelen. “Wandelen zorgt voor vertering, vermijdt of vermindert na de lunch de energiedip, en praten met collega’s betekent socializen. Goed en gezellig om te doen”, legt Marlot uit.

Joanne vult aan: “Stress is een reactie van je lichaam om te vluchten of te vechten. Hersenen geven cortisol af in je bijnieren. Natuurlijk ontstaat er adrenaline om prestaties te leveren. Een balans tussen actief zijn en rust nemen is belangrijk. Stress is het laatste jaar met 1,5% toegenomen. Kunnen we genoeg ontspannen? Door te wandelen, een boek te lezen, muziek te luisteren of te slapen?”

Bewegen komt veel terug tijdens dit FMG-seminar, want dagelijks bewegen, met het advies van 2,5 uur per week is gezond. Fysiek fit zijn, concentratie verhogen, stress verlagen, slapen; bewegen is dus essentieel, ze geven een goed gevoel.

Waarde ervaren
Je eet gezond en beweegt voldoende om fit te blijven; je kunt het beste uit jezelf en uit je leven halen. Op een bewuste manier omgaan met je telefoon, tablet en andere devices hoort ook bij een gezonde leefstijl. Spreker op het FMG-seminar Carlijn Hermes is coach, trainer en auteur van het medio april 2023 uitgebrachte boek Slimmer leven, uit je altijd aan-modus. Carlijn onderbouwt, inspireert en stimuleert alle deelnemers om direct aan de slag te aan met een gezonde digitale leefstijl om devices weer te gebruiken waarvoor ze zijn bedoeld: als middel. Waarom? “We hebben met veel veranderingen te maken. De snelheid waarmee de wereld de afgelopen 30 jaar is veranderd, ligt vele malen hoger dan de evolutie van het brein kan bijhouden. We wennen aan de snelheid,  maar ons brein verandert niet zo snel als de wereld. Vele generaties zijn nodig om het brein op een gezonde manier met technologie om te kunnen laten gaan.”

“De altijd-aan-cultuur groeit: We zien in Nederland 1,3 miljoen werkenden die te maken hebben met burn-outklachten, stress, depressies, angst en slaapstoornissen. Slaapmiddelen zijn de meest voorgeschreven medicaties”, vertelt Carlijn.

Waarde geven
Carlijn vraagt de deelnemers om in te vullen hoe zij de dag indelen qua slaap, werken, huishouden, verzorging voor jezelf en je kinderen/dieren, eten, sporten en meer. En Carlijn daagt ook uit om te kijken naar de schermtijd op onze smartphone… Conclusie: (te) veel tijd. “Elke seconden die je over hebt, is er verleiding om je te laten vermaken. We nemen te weinig tijd voor (zelf)reflectie. We creëren een gewoonte. Dopamine is afhankelijk van gewoontes, een neurotransmitter die we aanmaken als we (fijne) verwachtingen hebben. Hoe hoger de dopamine-afgifte, hoe afhankelijker we ervan worden. Taken die weinig dopamine creëren, worden moeilijker om te doen.”

Carlijns boodschap: “Devices moeten ons leven makkelijker maken en niet bepalen. Digitale technologie kan ervoor zorgen dat jij niet meer optimaal functioneert. Neem afstand, stap uit je altijd-aan-modus en zorg voor een gezonde leefstijl. Nee is het nieuwe ja. Maar waar zeg jij nee tegen? Continue e-mails bekijken, vaker op sociale media dan je eigenlijk wilt, geen pauzes nemen, multi-tasken, altijd maar aan staan.”

Dit FMG-jubileumseminar eindigt met een schreeuw van jouw goede voornemen. Een fantastische stap voor jezelf naar het seminarthema: Ikke, ikke, ikke.
________________________________________________________________________________________________________

Dank
Ikke, ikke, ikke; het thema van het jubileumseminar FMG #20 was een super positieve en inspirerende dag. Veel dank aan Fréderique van Uden-Stevens en haar collega’s voor de geweldige ontvangst bij Van Hoeckel. Dank aan het bestuur van FMGezondheidszorg. En dank aan alle sprekers en deelnemers die de dag samen tot een groot succes maakten.

Fotofilmpje

Alle foto’s in een album.