Warning: Undefined array key "post_type" in /srv/home/fmgezondheidszorgnl/domains/fmgezondheidszorg.nl/htdocs/www/wp-content/themes/Divi-child/functions.php on line 20
"Ik geef de pen door"; Laten we Smaak Maken! Samen werken aan een positieve gezonde eetcultuur binnen GGz Centraal. - FM Gezondheidszorg
Een goed gedekte tafel, ruime keuze uit gezonde producten, de mogelijkheid om samen te eten of samen te koken, te genieten van etensgeuren die de zintuigen prikkelen. Allemaal zaken die helpen om een positieve keuze te maken die bijdraagt aan een betere leefstijl en daarmee aan herstel van onze cliënten. Juist de regie over die keuze door de cliënt zelf in samenspraak met de andere cliënten bepaalt het succes.

GGz Centraal heeft een duidelijke visie op eten en drinken. Eten en drinken is een cruciaal onderdeel van een gezonde leefstijl. En daarmee belangrijk voor het herstel en welzijn van cliënten. GGz Centraal weet zich te onderscheiden met eten en drinken. We leren cliënten en bezoekers om de leefstijl, ook wat betreft eten en drinken, positief aan te passen.
Als cliënt en bezoeker krijg je het gevoel dat we je kennen. Dat je eten en drinken krijgt dat echt bij je past, je fysiek en mentaal comfort biedt. Het project Smaak Maken vertaalde deze visie in de praktijk! Wat we hebben gerealiseerd?

  • Een verbeterd aanbod aan producten: gezonder, duurzamer, makkelijk klaar te maken en te bestellen. Iedere afdeling heeft een tablet om de bestellingen mee te doen. Recepten worden op maat aangeboden hierop en in filmpjes kun je zien hoe je de bereiding kunt doen.
  • Het makkelijk te maken in de klinieken om samen te koken, door het aanvullen en aanpassen van de kliniekkeukens met de juiste apparatuur. Er zijn combisteamers geplaatst, fornuizen uitgebreid, extra koelkastruimte gecreëerd, kortom: iedereen kan aan de slag!
  • Scholing en informatie voor alle medewerkers die bij eten en drinken betrokken zijn. Er zijn e-learnings, stappenplannen per afdeling om tot een gezondere en betere eetcultuur te komen en een platform om informatie over eten en drinken uit te wisselen.
  • De juiste ondersteuning van de afdelingen om alles mogelijk te maken. We hebben drie kok-coaches die ‘op maat’ komen helpen op de afdeling en wekelijks komt een kookondersteuner helpen met de maaltijdbereiding.
  • Als mooiste ingrediënt voor het welslagen van dit project, het enthousiasme bij de cliënten en medewerkers over deze nieuwe werkwijze.

Het project Smaak Maken is geëindigd. De basis voor het realiseren van de visie op eten en drinken is gelegd: nu gaat het zelf Smaak Maken door zelf te koken, pas echt beginnen!

Yvonne Nieland, manager vakcentrum facilitair, GGz Centraal geeft de pen door aan Fred Roos