Je kent het vast wel… regelmatig druppelen de prijsverhogingen binnen. Normaal gezien ergens in de buurt van onze ‘eigen’ NZA normering. Afhankelijk van het contract soms CBS, soms NZI of soms de index die de leverancier voorstelt. Normaal gezien… maar tegenwoordig lijkt niets meer normaal. Stijgingen van 15% zijn geen uitzondering. Door de oorlog, de energieprijzen of een dwarsliggend schip ergens ver weg.

Lastige gesprekken met leveranciers. Die het soms wel, maar soms ook niet goed kunnen onderbouwen. Een onderbuikgevoel dat dan zegt dat iemand mee wil liften op de alom vertegenwoordigde chaos die inmiddels normaal voelt.

Lastige gesprekken waarbij de relatie onder druk komt te staan. We waren toch immers partners? En waarom laten we dat niet zien in economisch zware tijden?

Lastige gesprekken omdat er van ‘bovenaf’ vooral gepusht wordt op financiële resultaten waarbij de relatie ondergeschikt wordt gemaakt.

Lastige gesprekken dus volgend jaar, als we weer aanspraak willen doen op dezelfde relatie. Maar is die er nog wel? Hoe mag je dat verwachten? Hoe werkt dat in je eigen relaties met je partner, familie en vrienden?

In tijden van overvloed is het makkelijk praten over partnership, maar als het moeilijk wordt worden de gesprekken ook moeilijk. En juist dan zijn ze nodig.

Dit constateerden we onlangs op een bestuursvergadering waar ook de “Facilitaire Raad’ bij aanwezig was: enkele bedrijfsleden. Dit onderwerp kwam ter sprake en we namen ter plekke het besluit dat we hier iets mee willen. Hoe dat ‘iets’ er uit ziet, daar zijn we nog niet uit maar we zien wel de behoefte om hier samen over in gesprek te gaan. Om de gesprekken wat minder lastig te maken, om de relatie ondanks alles prettig te houden. In goede, maar zeker ook in minder goede tijd.

We denken nu aan regiobijeenkomsten per sector, om samen een diepe duik te kunnen maken in de eigen praktijk. Doe je mee?

 

Judit Delnoij, bestuursid FMG, werkt bij Severinus en geeft de pen door aan Glenn Timmer.