Warning: Undefined array key "post_type" in /srv/home/fmgezondheidszorgnl/domains/fmgezondheidszorg.nl/htdocs/www/wp-content/themes/Divi-child/functions.php on line 20
Ik geef de pen door Blog; Ga op bezoek!! - FM Gezondheidszorg

Als facilitair verantwoordelijke in uw organisatie komt het ongetwijfeld voor dat u zichzelf de vraag stelt: ‘Hoe doet een ander dat nu?’

Op de zinvolle FMG-bijeenkomsten waar in groepjes gediscussieerd wordt over van tevoren opgestelde stellingen is het mij opgevallen dat, vanuit de prettig en zinvolle discussies, heel vaak een ‘uitstapje’ wordt gemaakt naar een aan een groepsdeelnemer voorgelegd probleem. Er ontstaat dan een zeer zinvol stukje communicatie dat veelal na het officiële gedeelte wordt voortgezet. Vergenoegd verlaten de betreffende personen dan de bijeenkomst omdat er inzicht, hulp, uitkomst, etc. is geboden vanuit het groepsgesprek of het onderonsje.

Waarom doen we dat niet meer? Waarom bezoeken we geen facilitair collega, vaak in de nabijheid, die een uitstekende ervaring en kennis heeft over het door ons gestelde doel of vraagstuk? Gaan we niet omdat we ons generen over ons gebrek aan kennis? Zijn we bang voor onze ‘status’ binnen het facilitaire werkveld? Onzin natuurlijk!

Ik meen te kunnen stellen dat facilitair verantwoordelijken zich, ook al vanwege hun dienstbare functie, kwetsbaar durven op te stellen. Zij zijn immers in toenemende mate betrokken bij beleidsvoornemens om als deskundige tijdig en professioneel te acteren binnen grote besluitvoorbereidingen.

En hoe nuttig en functioneel is het dan niet om met een facilitaire collega een paar uur, op vertrouwelijke wijze, te praten over de voor- en nadelen die ongetwijfeld kleven aan iedere grote verandering die op stapel staat.

Als adviseur bij het ‘Ondernemersklankbord’ (.nl) begeleid ik organisaties die behoefte hebben aan letterlijk en figuurlijk ‘klankborden’ onder het genot van een kopje koffie. Statistisch leidt dit in ruim 86 % van alle gesprekken tot een uitstekend resultaat.

Binnen ons mooie FMGezondheidszorg zou dit toch ook in heel veel vraagstukken kunnen leiden tot succes?

Dus pak die telefoon en maak een afspraak met uw collega elders om ook te ‘klankborden’ over actuele of toekomstige situaties.
Het meest unieke gevolg is dat u, maar ook uw klankbord-partner, na het gesprek beiden verrijkt zijn met meer kennis en visie! Echt een ‘win-win’ situatie toch?

Ik wens de lezer een prettig en zinvol bezoek aan een FM-vakgenoot.

André de Reus, oprichter en voormalig directeur ATIR en oud voorzitter FMG geeft de pen door aan Ron Laurentius (GGZ WNB)