Wie kent dit refrein, dudeljoo klinkt zijn lied? Een lied over de Wielewaal en de zomer die in het land komt. Nu het nog volop lente is, fluiten de vogels er op los. En iedere vogel fluit zijn eigen lied, maar fluiten doen ze allemaal. Een beetje analoog naar wij als facilitair; we fluiten allemaal een facilitair lied, maar per instelling verschilt de melodie.

We zorgen allemaal voor onze klanten,  eten & drinken, een veilige en schone omgeving, een goed en mooi ingericht pand, een gastvrije receptie en nog veel meer. En overal staat de klant centraal. En die zijn heel verschillend. Als ik binnenkijk bij de leden van de vereniging zie je de “snelle klant” komende op de polikliniek of voor een ziekenhuis opname. De GGZ klant of gebruiker van de revalidatie of jeugdzorg, die voor dagbehandeling komt.  Er zijn ook klanten die wat langer binnen komen. Een aantal weken in een instelling herstellen of een behandeling volgen. Een andere grote groep die we facilitair verzorgen zijn  de mensen die langdurig in de zorg verblijven. En als Facilitair hebben we nog een belangrijke klant: de medewerker van de organisatie die dag in – dag uit zijn werk komt doen. En allemaal vragen ze om een eigen melodie. Maar de muzieknoten zijn allemaal (facilitair) hetzelfde.

Soms weet je niet welke melodie je moet kiezen. Het kan dan helpen om als een spotvogel of spreeuw gebruik te maken van de melodieën van andere vogels. Dit “kennis delen” met een ander zie je ook mooi terug in de beroepsvakvereniging zoals FMG. Allemaal facilitaire vakgenoten uit zoveel instellingen en bedrijven die heel veel melodieën kennen. Je kan elkaar ontmoeten op een uitvoering; wij noemen dat een symposium. Daar worden weer nieuwe melodieën gepresenteerd en kan je van je collega’s horen “welke noten zij op hun zang” hebben of “welke partituren er geoefend worden”. Ook worden nieuwe muziekstukken gepresenteerd in onze e-zine of op de website.

Klinkt deze blog je als muziek in de oren? Kom dan naar ons symposium in oktober, of vraag op het verenigingsbureau wie kan helpen met jouw “nieuwe compositie”.

Karin Gruson, verenigingsbureau FMG geeft de pen door aan André de Reus.