Warning: Undefined array key "post_type" in /srv/home/fmgezondheidszorgnl/domains/fmgezondheidszorg.nl/htdocs/www/wp-content/themes/Divi-child/functions.php on line 20
Ik geef de pen door blog: Hartverwarmende waarde - FM Gezondheidszorg

Facility management is echt een flexibel vak, crisis maakt creatief en de zorg doet er nog een schepje bovenop. Dat het FM nóg meer waarde in de coronacrisis heeft gegeven en erkenning heeft kregen, is duidelijk. Want elke zorgorganisatie en ‑instelling kon zich focussen waar het om draaide: behoud van gezondheid en zorg. En die FM-waarde was, is en blijft er: 24/7, altijd, overal.

Tijdens de Meet&Greet op 29 maart, in het Geofort in Herwijnen, met leden en bedrijfsleden raakte de waarden van facility management mij: toegevoegde waarde, veilige waarde, hartverwarmende waarde.

“De tijd dat we een branchevereniging nodig hadden om informatie over en uit de markt te krijgen, is voorbij. Internet biedt nu alles. De meerwaarde van een branchevereniging zit ‘m nu in het kunnen sparren, samenwerken en elkaar helpen”, zei een schoonmaakondernemer en bestuurslid van mkb-branchevereniging Schoonmaken Is Een Vak recent in een interview over het 10-jarig jubileum van SIEV. Dat sluit perfect aan bij de intentie, missie en waarde van FMGezondheidszorg: kennis maken is kennis delen en kennis delen is kennis maken. De FMG Meet&Greet was daarom gericht op het vergroten, verzamelen, ontwikkelen en delen van kennis op een toegankelijke, informele en aantrekkelijke manier. Dat is gelukt, mede dankzij de inbreng van de aanwezige leden, inspiratie en organisatie van de bestuursleden, dagvoorzitters en studenten.

Hoe kunnen we het facilitaire vak in de zorg boeiend en draaiend houden? Hoe dragen wij als FM’er bij aan het succes van onze zorgorganisatie? Hoe zorgen we ervoor dat beleid, zonder inmenging van FM, tekort schiet? We kunnen en moeten elkaar helpen. We kunnen en moeten van elkaar leren! Bepaal jouw doel waarmee onze beroepsvereniging met vakgenoten jou kunnen helpen. Kom daarom naar een FMG-bijeenkomst toe, landelijk of in de regio, waar we met elkaar succesvol inzichten delen. Voel de gelijkwaardigheid, ervaar de creativiteit, zoek samen naar oplossingen en deel ervaringen met je vakgenoten. Hoe fijn en waardevol is het als je huiswaarts keert met een idee, een beter of een bevestigend beeld: “Tja, zij lopen er ook tegenaan. Aha… zo hebben zij dat opgelost”.

Natuurlijk draait het als eerste om mensen (collega’s, bezoekers, patiënten) in jouw zorgomgeving en jouw kennis is daarbij onmisbaar. De diversiteit is groot in het FM-vak, zeker in deze hectische, veranderende wereld. Dat vergt, nee vereist ontwikkeling en aandacht, kwaliteit en veerkracht. Maar ook systemen en processen. Deze en veel meer raakvlakken – inhoudelijk, relationeel, digitaal – worden geborgd door FMG, met inzet van bestuur, leden en bedrijfsleden.

Nu we na twee jaar uit de coronastilte zijn en nu we eindelijk elkaar weer kunnen ontmoeten, kunnen we het vuurtje van kennis delen en kennis maken weer offline aanwakkeren. Het was, is en blijft hartverwarmend en buitengewoon nuttig!

Petra de Bruin, enthousiaste community-bouwer, pionier in online media, marketeer en verbinder met schoonmaakhart en camperpassie.

Petra geeft de pen door aan Karin Gruson van het verenigingsbureau van FMG