Al ruim een jaar zorgt Covid-19 voor een andere en (steeds weer) veranderende wereld. Tijdens ons recente online seminar ‘Stress!! Is dit nu nodig?’ boden de drie gastsprekers Frank Schurink, Els van der Ven en Peter van Loon ons een breed en divers inzicht in het ontstaan, de omgang en oplossingen voor stress. In dit drieluik nodigen we hun uit op jullie stoel te gaan zitten en stellen we de vraag: de werkdruk, het ziekteverzuim en de stress in de gezondheidszorg nemen steeds meer toe, wat zou jij doen?

“Uitgangspunt is altijd: het is wat het is. Of het is niet wat het niet is”, begint Frank Schurink. De auteur van het managementboek Gedoemanagement geeft inzicht in hoe je op eenvoudige wijze veel kunt leren over je gedrag en dat aanpassen van gedrag toegankelijk is. “Impulsen zijn er en daar reageer en acteer je op. We hebben allemaal de capaciteit om overal een verhaal van te maken. Om van alles gedoe te maken. Doe je dat, dan wordt je blik beperkt en kun je geen of moeilijker keuzes maken. Maak je er geen gedoe van, want het is tenslotte zoals het is, dat scheelt gedoe.”

Compassie


Frank daagt uit: “Heb compassie met jezelf. Er zijn veel dingen die je niet voor elkaar krijgt. Managers zijn vaak bezig met hetgeen ze niet voor elkaar hebben gekregen. Dat geeft gedoe. Als je als leidinggevende kunt zien wat er is en wat er niet is en daar naar handelt, heeft dat een charismatische uitwerking.”

Rust


“Zorg voor de rust in je team, blijf meten met de menselijke maat. Ik ga ervan uit dat mensen het werk doen wat ze willen doen. Ook, of eigenlijk zeker, in de gezondheidszorg. Ze zitten niet voor niets in jouw team. Het gevoel erbij te horen, dat je gehoord wordt; dat is voor iedereen fijn en belangrijk. Als het hele team over issues kan praten, dan wordt gedoe bespreekbaar. Ik geef enkele handvatten wat en hoe je het kan doen en als gedoe normaal wordt, dan komt er een boost in de samenwerking.”