Een gezonder voedingsaanbod in ziekenhuizen en andere zorginstellingen, dat is één van de doelen in het Nationaal Preventieakkoord om bij te dragen aan een gezonder Nederland. Maar wat ís gezond voor patiënten, bezoekers en medewerkers?

Voor bezoekers en medewerkers zijn de ‘Richtlijnen Schijf van Vijf’ het standaardprotocol. ‘Alleen voor de patiëntengroep gaat deze richtlijn niet helemaal op’, vertelt Mirjam Holverda, diëtist van het ziekenhuis Gelderse Vallei en project Goede Zorg Proef Je. ‘Naast aandacht voor gezonde voeding is het namelijk belangrijk dat het eten dat patiënten eten ook voorziet in de (verhoogde) eiwit- en energiebehoefte. Dat draagt bij aan het herstel. Daarom stelden we voor deze groep andere uitgangspunten op.’

Toolkit

Deze factsheet is gemaakt binnen het project Goede Zorg Proef Je. Een project van Stichting Alliantie Voeding in de Zorg in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het project draagt bij aan de realisatie van maatregelen in het Nationaal Preventie Akkoord. De factsheet komt in een toolkit waaraan het komende jaar steeds meer informatie wordt toegevoegd. Ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen deze informatie benutten om hun voedingsaanbod gezonder te maken voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Volg deze ontwikkeling via de website www.goedezorgproefje.nl. En schrijf je in voor de nieuwsbrief.