Geplaatst op: 26 05 2017
Geplaatst door: Karin Gruson
In categorie: Nieuws, Nieuws FMG

“Al meer dan 50 van de heupen die we hebben geplaatst, komen uit  een 3D-printer.” Het is een van de voorbeelden van Remco Hoogendijk, innovatiemanager bij de Sint Maartenskliniek, die concreet aantoont hoe nieuwe technologie de zorg verandert. Dat innoveren de gezondheidszorg vooruit brengt, vormt de basis voor de bijdrage van Hoogendijk aan het informerende en inspirerende symposium van FMGezondheidszorg Robotica, what else?, op woensdagmiddag 31 mei in de Sint Maartenskliniek in Ubbergen (bij Nijmegen).

De Sint Maartenskliniek is een gespecialiseerde kliniek in houding en beweging. “Ik hou me hier bezig met nieuwe technologieën en innovatieve concepten. Ik bekijk of en zo ja hoe we die kunnen implementeren”, legt Hoogendijk uit. Een voorbeeld: “Je leest eens wat over 3D-printing en stelt jezelf de vraag: wat kunnen we daarmee? Als je mogelijkheden ziet, is de volgende vraag en stap: hoe ga je zo’n innovatie in een procesorganisatie die de zorg is implementeren? Daarvoor moet je projectjes op zetten en mensen aan zo’n innovatie laten snuffelen. Het is belangrijk dat ze over hun koudwatervrees heen komen en dat ze zelf toepassingen bedenken. Dan gaat zo’n proces langzamer maar zeker lopen en krijgt een innovatie kans van slagen.”

Verschillend gebruik robotica
Tijdens het voorjaarssymposium van beroepsvereniging FMGezondheidszorg Robotica, what else? wordt het verschillend gebruik van robotica in de facilitaire wereld en in de zorg belicht. Sint Maartenskliniek in Ubbergen (bij Nijmegen) – het epicentrum voor beweging en vooruitkomen – is  gastheer. In twee plenaire gastoptredens, twee carrouselsessies en een rondleiding langs gerobotiseerde toepassingen wordt de vraag beantwoord: Robotica, what else?

Over de toepassing van de recente technologie voor heupreconstructie vertelt Remco Hoogendijk: “Voor sommige mensen die een nieuwe heup aangemeten moeten krijgen, geldt dat de standaardheupen niet passen. Door een heup in titanium te printen, kun je er één op maat maken. We hebben daar al veel ervaring mee, want zo’n 50 van de heupen die we plaatsen, is op basis van het 3D-printing principe gefabriceerd.”

Ver van m’n bed
Hoogendijk vervolgt: “Als je over robotisering hoort, ben je geneigd te denken: ‘dat is in America, dat is zo ver weg’. Of: ‘dat is echt een ontwikkeling voor een groot academisch ziekenhuis’. Maar niets is minder waar. Kijk maar naar de robotisering in de schoonmaak, die is inmiddels realiteit. Of neem de grasmaairobot op zonne-energie, die geheel zelfstandig en op eigen kracht het gazon maait; dat vinden we al heel normaal. Ook zelfrijdende auto’s bijvoorbeeld; eerst waren we verbaasd, maar we staan we er nu niet meer van te kijken. Zo zie je, dat technologieën die 10 jaar geleden als futuristisch werden weggezet, er nu ‘gewoon’ zijn.”

Wel of niet meedoen?
“Je bent out of business als je niet mee doet”, is de overtuiging van de innovatiemanager. Over bijdrage aan de carrousel – waarin in kleinere groepen tijdens het symposium van FMGezondheidszorg over robotica wordt nagedacht – licht Hoogendijk alvast een tipje van de sluier op: “Mijn betoog gaat over de technologie, die is er en die je aan ziet komen. Je kunt er de grote trend uit halen. Als je dat weet, kun je twee dingen doen: volgen of voorop gaan lopen. Oftewel: de ander door schade en schande wijs laten worden of zelf liever innoveren en dus vooroplopen. Voor dat laatste koos de Sint Maartenskliniek. Natuurlijk gaat er weleens iets niet goed, maar dat nemen we op de koop toe. We zoeken naar de dingen die dichtbij ons liggen; innovaties voor de inzet van ons behandelprogramma.”

Hoogendijk tot slot: “Wat komt erop ons af? Voor de exponentiële groei in technologie moet je open staan. Je ziet in sommige sectoren dat partijen dat onderschatten en hopeloos te laat zijn. Ze missen dan de boot. Op het symposium van FMGezondheidszorg doen we een rondje door onze kliniek en laten we toepassingen van robotica heel graag zien.”

Meld u aan
“Laat je inspireren en kom tot nieuwe inzichten over robotica”, roept Stijn Krol, voorzitter van FMGezondheidszorg, leden en niet-leden op. Op woensdagmiddag 31 mei in de Sint Maartenskliniek in Ubbergen (bij Nijmegen) is Robotica, what else? dé centrale vraag tijdens het voorjaarssymposium van FMGezondheidszorg. Een symposium dat antwoorden geeft, ervaringen deelt en kijkt naar de praktijk van robotisering, vandaag en morgen.

Laat een bericht achter

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>