Geplaatst op: 22 01 2014
Geplaatst door: Henry Smeets
In categorie: Nieuws FMG

Patiënten kunnen het tarief van hun ziekenhuis vanaf nu vergelijken met het gemiddelde ziekenhuistarief. Een ziekenhuis moet voortaan desgevraagd informatie geven over tarieven van ingrepen.

Een doorsnee staaroperatie kost 1.200 euro, een bezoekje van vrouwen aan de bekkenbodemspecialist 200 euro – voor mannen 230 euro. En voor een bezoek aan de polikliniek voor zomaar wat letsel of verwondingen wordt 165 euro in ziekenhuizen in rekening gebracht.

Voor het eerst worden de geheime tarieven die zorgverzekeraars en ziekenhuizen onderling afspreken op grotere schaal bekend. De landelijke organisatie die de definities voor medische verrichtingen vaststelt, DBC Onderhoud, publiceert vandaag de gemiddelde prijzen voor veelvoorkomende eenvoudige zorg die patiënten van tevoren kunnen plannen. Juist de prijzen van zulke behandelingen zijn relevant voor verzekerden die dit jaar een verplicht eigen risico van 360 euro per persoon per jaar lopen.

DBC heeft hiertoe besloten omdat patiënten onvoldoende zicht hebben op de kosten van een behandeling in het ziekenhuis. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen spreken jaarlijks de tarieven voor zo’n 4.000 behandelingen af, maar maken die prijslijsten vanuit concurrentie-overwegingen niet bekend. Zij vrezen anders hun onderhandelingspositie te verliezen.

Lees hier het volledige bericht op NRC

Laat een bericht achter

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>