Geplaatst op: 18 03 2013
Geplaatst door: Henry Smeets
In categorie: Nieuws FMG
De klachtenopvang loopt nog niet in iedere zorginstelling even soepel. Patiënten en cliënten zijn vaak onbekend met klachtenprocedures en de drempel om een klacht in te dienen is vaak hoog. Dat blijkt uit onderzoek van het gezondheidsinstituut NIVEL.

Bij slechts één op de drie instellingen is tijdens kantooruren direct iemand telefonisch bereikbaar. Ziekenhuizen hebben hun klachtenafhandeling over het algemeen wel beter geregeld dan verpleeg- en verzorgingstehuizen en zelfstandige behandelcentra en privéklinieken. Bij ziekenhuizen was in 40 procent van de gevallen meteen iemand bereikbaar voor het opnemen van een klacht. Bij behandelcentra en privéklinieken was dat 30 procent en bij verpleeg- en verzorgingshuizen 24 procent.

Terwijl in 80 procent van de ziekenhuizen speciale klachtenfunctionarissen of vertrouwenspersonen werken, heeft slechts 20 procent van de zelfstandige behandelcentra en privéklinieken een klachtenfunctionaris. Zij hebben vaak een directielid of afdelingshoofd aangesteld voor het aannemen van klachten, wat volgens het NIVEL een extra drempel kan zijn voor het indienen van een klacht.

Lees hier het volledige  bericht

Laat een bericht achter

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>