Geplaatst op: 18 06 2020
Geplaatst door: Karin Gruson
In categorie: Nieuws, Nieuws FMG

Dat COVID-19 de wereld op zijn kop zette, wisten we al, maar de (vaak persoonlijke) bijdragen tijdens het Webinar ‘Opschalen na COVID-19: De tweede golf’, maakte indruk.

Ook al zitten veel landen (USA , Zuid-Amerika) nog in de 1e golf, in een aantal landen komt een 2e golf al op (China,Nieuw-Zeeland). Tijdens het algemene 1e deel van het Webinar ging Inge Muller van NuBNO|Veilig in Beeld nader in op het klaar staan voor een mogelijke 2e golf. Gebaseerd op de ervaringen van de eerste uitbraak kunnen instellingen hun processen verbeteren. Is je stappenplan klaar en is iedereen goed geïnformeerd? Wie zijn je stakeholders en communiceer je duidelijk (zonder ruis) naar de werkvloer? Zorg voor een duidelijk plan waarin je aangeeft wat nodig is en wat je daarin zelf kan, maar ook waar je grenzen liggen. De presentatie van Inge is hier terug te zien.

Voor het tweede deel nam Suzanne Walsteijn, duo interim voorzitter van FMGezondheidszorg en facilitair veiligheidskundige, de deelnemers mee langs verschillende stellingen. Bij de vraag “waar krijg je buikpijn van (bij een mogelijke 2e golf) deelden men veel persoonlijke ervaringen. Zo zijn een aantal instellingen “nog niet uit de corona patiënten” en kunnen anderen de reguliere zorg weer volop inzetten. De zorg voor ouderen, zowel in de instelling als thuis, is zeer zwaar geweest. De bekende materiaal tekorten en bijbehorende logistieke speelde een rol. Maar ook de opgelegde bezoekregeling liet verdrietige situaties zien waar bewoners stierven uit eenzaamheid.

Praktische tips zoals op iedere locatie een crisis coördinator als aanspreekpunt, een eigen COVID-19 pagina op het intranet, wekelijkse film update voor medewerkers en korte nieuwsbrieven kwamen voorbij. Communicatie is heel belangrijk geweest. De bijdrage van uit het tweede deel zijn hierin kort samengevat.

Links naar : Presentatie 1, 2, buikpijn oefening, taakkaart

Laat een bericht achter

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>