Geplaatst op: 07 01 2020
Geplaatst door: Karin Gruson
In categorie: Geen categorie

Kansen creëren, pakken, ontmoeten, verbinden en uitdragen. Sinds medio 2018 vormt Annette Klein Overmeen met nog vier facilitair specialisten – Marieke Lambrecht (Forbo Flooring), Bart Jansen (Asito), Michel Kampert (Van Hoeckel) en Mathijs Ras (AAG) – de Facilitaire Raad van beroepsvereniging FMGezondheidszorg. Een raad die naast het bestuur zorgt voor verbreding en verbinding met het bedrijfsleven en de bedrijfsleden.

Annette Klein Overmeen is commercieel directeur Zorg & Hospitality bij CleanLease. “Wij nemen de was/textielverzorging op ons van ziekenhuizen, zorg, ggz, verstandelijk gehandicapten organisaties en vakantieparken, we verhuren bedden- en badgoed en doen de inzameling en reiniging van persoonsgebonden goed voor patiënten in instellingen”, introduceert Annette CleanLease.

100 miljoen kg (was)goed

Dagelijks gaan zo’n 85 vrachtwagens in Nederland en België de weg op, die jaarlijks 100.000.000 kg goed vervoeren. CleanLease telt 1200 medewerkers en heeft wasserijen in Nederland en België. De liefde voor het facilitaire vak ontstond bij Annette reeds in de studiebanken: “Ik studeerde facility en werkte daarna als inkoop- en facilitair manager bij een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Ik werk al 30 jaar in de wasserijbranche, sinds ruim 10 jaar bij  CleanLease.”

Kennismaken en leren

Sinds 1,5 jaar, dus van kortere duur, is Annettes aanstelling bij beroepsvereniging FMGezondheidszorg als lid van de toen geïnstalleerde Facilitaire Raad. “FMG leerde ik kennen door klanten. Vanuit mijn studie was ik gefocust op facility en klanten adviseerde mij om naar een symposium van FMG te gaan. Ik vond dat zo interessant, dat ik lid van FMGezondheidszorg ben geworden. Ik kan me nog het symposium met weerdeskundige en tv-persoonlijkheid Helga van Leur herinneren, waarin ze een prachtige symboliek schetste van een glazen gebouw om een boerderij, van waaruit schapen werden gedreven. Ze leerde de symposiumdeelnemers om op een andere manier naar leidinggeven te kijken. Natuurlijk spraken we ook over weersveranderingen. Ik weet nog dat er een dikke discussie ontstond over het smelten van ijspolen. Het was een prikkelend symposium, die mij de meerwaarde van FMG deed inzien en ervaren.”

Boeien en binden

“Natuurlijk is FMGezondheidszorg er om te netwerken, mensen praten met elkaar, maar mensen zouden meer naar elkaar moeten luisteren om te horen wat er speelt. Waar is iedereen mee bezig? Dat boeit me”, vervolgt Annette. Een best practice bij de kop pakken, je verder kunnen ontwikkelen; Annette is een vrouw van de praktijk. En een vrouw met een mooie ambitie: “Ik wil mensen laten stralen. Bewoners, patiënten, gasten, medewerkers zorgorganisatie en eigen collega’s; het beste uit ze halen, hoe mooi is dat. Zo ook wil ik een stralende beroepsvereniging zien. Een no-nonsense club. Vertel geen grote verhalen, maar hou het klein. Aanpakken, concreet zijn, tastbaar maken, alles doen om de kwaliteit van je dienst aan je klanten te verhogen en samen met je collega’s aantrekkelijker te kunnen werken.”

5 jaar later

Annette is iemand van realiteit (“Iedere dag heeft de zorginstelling te weinig personeel, hoe kunnen we dat verbeteren?), van mensen verbinden (“Hoe kunnen we de situatie krapte verbeteren?), van focus op ontzorging en beleving, van samenwerking c.q. co-creatie. Met haar blik naar FMGezondheidszorg over 5 jaar zegt ze: “Netwerken wordt steeds belangrijker, best practices worden steeds meer omarmd en FMG zal steeds meer een adviesfunctie krijgen. Ik voorzie dat de facility functie inkrimpt en ook weer opkomt. Dus mensen ontmoeten, leren luisteren en ervaringen delen is een belangrijke drijfveer voor onze vereniging. Dus… tot 28 november!”

Laat een bericht achter

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>