Geplaatst op: 05 10 2018
Geplaatst door: Karin Gruson
In categorie: Nieuws, Nieuws FMG

Ontdekken en oriënteren, navigeren en informeren, op een stevig fundament bouwen aan de toekomst… Op 26 september hebben bestuur en Facilitaire Raad van beroepsvereniging FMGezondheidszorg elkaar voor het eerst getroffen. Dertien man en vrouw sterk ontmoetten elkaar in Geofort in Herwijnen. Om kennis te maken, kennis te delen en te verbinden – de missie van onze beroepsvereniging.

Het bijzondere was dat de gekozen locatie een prachtige metafoor bleek. Ik was me daar niet van bewust, toen ik op die zonovergoten nazomerse dag door de Betuwe me door het glooiende graslandschap met vergezichten, schaapjes en koeien een weg baande naar het fort. Het fort blijkt een machtige geschiedenis te hebben. Het maakt namelijk deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die in de 18e eeuw het rijke westen moest beschermen tegen de vijand uit het oosten. Hoe deden ze dat? Door stukken land tot kniehoogte onder water te zetten. De vijand kon het water niet per boot overbruggen – het was te ondiep – en te voet naar de overkant was ook geen optie. Water bleek toen het belangrijkste wapen.

Generaal Krayenhoff – zo laat de geschiedenis van dit Geofort mij vertellen – was geniaal: met zijn geopolitiek bepaalde hij welke stukken land in welk tempo vanuit welke rivier onder water konden worden gezet. Generaal Krayenhoff was landmeter en cartograaf, dus bij gebrek aan kaarten ontwierp hij ze zelf. De geschiedenis van Geofort gaat verder met een duidelijke defensietaak in de Eerste Wereldoorlog, maar in de Tweede Wereldoorlog deed naïviteit het Nederlandse leger de das om, want op luchtaanvallen was men niet bedacht. Pas in 1968 durfde het ministerie van Defensie toe te geven, dat deze vorm van defensie definitief achterhaald was.

Ik hoor u denken: wat is nu de metafoor met FMGezondheidszorg? Zeker niet de defensietaak, maar wel het geloof in onze kracht om het grote belang van de facilitaire staf- en leidinggevenden in de zorg op de kaart te houden. De metafoor zit ‘m zeker ook in onze leeftijd: FMGezondheidszorg is een beroepsvereniging van maar liefst 56 jaar oud. En in de kennis die we als bestuur en Facilitaire Raad gezamenlijk over het facilitaire vak hebben: zo’n 300 jaar, dus qua aantal eeuwen gaan we zeker met het fort mee. Zo ook dient FMGezondheidszorg de hang naar het verleden van Geofort als voorbeeld van een leermoment: ga met je tijd mee, sta open voor nieuwe ontwikkelingen en wees voorbereid op de toekomst. Het fort dient nu als educatief en spannend themapark voor kinderen. Natuurlijk zijn we geneigd om te denken “toen was alles mooier en beter”, want dat is en voelt zo lekker vertrouwd. Maar we richten ons als vereniging op de toekomst. We kijken om ons heen. We observeren en oriënteren. En we zetten stappen.

Zo’n stap hebben we gedaan met het instellen van onze Facilitaire Raad, afgelopen juni. Met Annette Klein Overmeen (CleanLease), Marieke Lambrecht (Forbo Flooring Systems), Bart Jansen (Asito), Michel Kampert (Van Hoeckel) en Mathijs Ras (AAG) verrijken we ons met heel veel expertise uit het brede werkveld in onder meer vloeren, textiel, schoonmaak, facilitair advies en food. Kijken we naar de actuele, algemene verenigingstrend, dan zien we een tanende belangstelling. Wij mogen echter vaststellen dat we als FMGezondheidszorg goed op koers blijven qua aantallen leden en bedrijfsleden. Toch pakken we de toekomst van onze beroepsvereniging, onze missie – kennis maken = kennis delen – en het enthousiasmeren van nieuwe leden met beide handen aan. Dus laten we nog meer en vaker van ons op de diverse reguliere en sociale media horen, nodigen we u van harte uit voor ons aankomende congres op donderdagmiddag 22 november Think (C)lean, Not Mean, maar gaan we ons bijvoorbeeld ook focussen op de verbinding met onze volgende generatie. Oftewel: FMG next step, next generation. Bestuur en Facilitaire Raad zetten die stappen met trots!

Stijn Krol, 
voorzitter FMGezondheidszorg

Reacties

Één reactie op “Blog: Bouwen aan de toekomst”

  1. Wilma v Schaijk5 oktober 2018 om 14:47

    Goed te horen dat er weer nieuwe mensen het FM gezondheidszorg voor zetten, we kijken weer uit naar vernieuwingen.
    De bijeenkomsten die ik bijwoon zijn altijd interessant.

Laat een bericht achter

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>